Ce să vezi la Belgrad în 3 zile Belgrad Ghid complet de călătorie

Belgradul este capitala Serbiei și nu este unul dintre cele mai populare orașe europene din punct de vedere turistic, dar de ceva timp turiștii sunt din ce în ce mai interesați de el și se gândesc să-l viziteze mai des.
Belgradul este ideal pentru o vizită de trei zile, deoarece, deși este un oraș mare, centrul său istoric (unde se află cele mai multe lucruri interesante de văzut) este mai degrabă mic și se poate ajunge pe jos.

belgrado-en-3-dias

Ce să vezi în Belgrad în 3 zile

Belgradul este numit și Orașul Alb și este situat între fluviile Dunărea și Sava.
Vă puteți deplasa cu ușurință pe jos pentru a vedea cele mai interesante obiective turistice din Belgrad, deoarece totul este concentrat în centrul istoric, dar dacă doriți să mergeți într-un loc mai îndepărtat puteți folosi un taxi, un autobuz sau o bicicletă.
Autobuzele și taxiurile sunt foarte ieftine, dar cel mai bine este să comandați un taxi prin telefon, iar dacă este de la hotelul la care sunteți cazat, este și mai bine.
Bucătăria din Belgrad este foarte variată, veți găsi bucătărie turcească, maghiară, mediteraneană și sârbă, de obicei un amestec din toate, deși bucătăria locală este influențată de cea austro-ungară și otomană.
Iar dacă vă place să petreceți, Belgradul este un loc minunat unde puteți merge - există o mulțime de localuri cu o atmosferă minunată.
Dacă sunteți interesat să vizitați Belgradul, urmați ghidul nostru Belgrad în trei zile , unde puteți găsi cele mai interesante lucruri de văzut în acest oraș.

Ghid turistic Belgrad: Ziua 1

Prima zi poate fi petrecută vizitând Biserica Runică, Cetatea și Parcul Kalemegdan, Moscheea Bajrakli, Catedrala Sfântul Mihail și Reședința Prințesei Ljubica.

Biserica Ružica

Iglesia-de-Ruzica-en-Belgrado

Pe același amplasament cu biserica ortodoxă din Ružica, la sfârșitul secolului al XIV-lea a existat o biserică cu același nume, care a fost distrusă în 1521 de invadatorii otomani.
După reconstrucția sa, biserica a fost folosită ca depozit de pulbere în secolul al XVIII-lea, iar la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost transformată în biserică militară.
Grav avariată în timpul Primului Război Mondial, biserica a fost renovată în 1925.

Cetatea și parcul Kalemegdan

Fortaleza-Kalemegdan

Din 1869, după ce și-a pierdut importanța militară pentru apărarea orașului, cetatea a devenit parte a parcului Kalemegdan din capitala sârbă.

Cetatea este formată din două părți:
Cetatea înaltă , unde se afla tabăra fortificată în timpul stăpânirii romane și castelul 'despotului' bizantin, și unde au fost amplasate mai târziu piesele de artilerie orientate spre sud și est.
Fortăreața inferioară , cu ruinele palatului regelui sârb Ștefan Uroš II Milutin (1282 - 1321) și unde erau amplasate piese de artilerie orientate spre est.
Originea cetății datează din 378/441 d.Hr., când romanii au construit un 'castru', o tabără fortificată, în partea cea mai înaltă a parcului Kalemegdan de astăzi.
În urma bombardamentelor din timpul Primului Război Mondial, majoritatea clădirilor din interiorul zidurilor au fost distruse, iar zidurile însele au fost grav avariate.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aici au fost staționate forțe de ocupație germane.

Parcul Kalemegdan

KalemegdanPark-Belgrado

Punctele de atracție ale parcului includ:
Muzeul Militar , are o colecție bogată de peste 26.000 de obiecte.
Muzeul de Istorie Naturală , Pavilionul Flora Zuzoric , în stil arhitectural Art Deco, numit după poetă din Republica Ragusa. În 1975 a fost realizată o reconstrucție majoră a interiorului, a fost construită o nouă galerie și a fost îndepărtat vechiul acoperiș de sticlă.
Monumentul Recunoștinței față de Franța , ridicat în 1930 în semn de recunoștință a Serbiei față de Franța pentru sprijinul acordat în Primul Război Mondial, Mormântul Eroilor Naționali , a fost construit în 1948 pentru a adăposti rămășițele liderilor partizanilor Ivan Ribar și Ivan Milutinović.

Moscheea Bajrakli (Bajrakli Džamija)

Mezquita-Bajrakli-Belgrado

Construită între 1660 și 1668, când trupele austro-ungare, în războiul cunoscut sub numele de Războaiele Habsburgice-Otomane, au ocupat Belgradul între 1717 și 1739, moscheea a fost transformată în biserică catolică, iar când turcii au recucerit orașul, biserica a fost din nou folosită ca moschee.
La 18 martie 2004, moscheea Bajrakli a fost incendiată în timpul revoltelor din 2004 din Kosovo, ca represalii pentru distrugerea bisericilor ortodoxe sârbe din Kosovo. De atunci a fost restaurată, dar numai parțial
. Este singura clădire de arhitectură religioasă islamică păstrată și activă din Belgrad.

Catedrala Sfântul Mihail (Saborna Crkva)

Iglesia-de-San-Miguel

Catedrala Ortodoxă Sfântul Mihail este unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din țară, cunoscută popular sub numele de catedrală.
În secolul al XVI-lea a existat o mică biserică dedicată tot Sfântului Mihail, care a fost distrusă de turci la începutul secolului al XVIII-lea și reconstruită ulterior, până când a fost în cele din urmă demolată din ordinul prințului sârb Miloš Obrenović. Construcția noii biserici catedrale a început în 1837 și a durat trei ani, fiind sfințită la 8 noiembrie 1845.

Reședința prințesei Ljubica (Konak Knjeginje Ljubice)

Fortaleza-Kalemegdan

Conacul prințesei Ljubica Vukomanović, soția prințului sârb Miloš Obrenović, a fost construit între 1829 și 1830 și este un exemplu reprezentativ al arhitecturii civile din Belgrad în prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Conacul este astăzi un muzeu care adăpostește opere de artă și mobilier folosite de familia Obrenović.

Ghid turistic Belgrad: Ziua 2

A doua zi va fi dedicată centrului orașului și arhitecturii sale frumoase, vom vedea Academia de Arte, Muzeul Național, Teatrul Național din Belgrad, strada Scadarlija, Palatul Nou și Biserica Sfântul Marcu.

Academia Sârbă de Arte și Științe

Academia-de-artes-y-ciencias-de-Belgrado

Înființată în noiembrie 1886, prima reuniune a academiei a avut loc abia la 22 februarie 1888.
Construcția clădirii care găzduiește Academia Sârbă de Științe și Arte a fost finalizată în 1924.

Muzeul Național (Narodni Muzej)

Museo-Nacional-de-Belgrado

Clădirea care găzduiește Muzeul Național din 1952. A fost avariată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a trebuit să fie restaurată între 1952 și 1966.
Vizavi de fațada principală a muzeului se află monumentul prințului sârb Mihail al III-lea Obrenović, construit în 1882 și restaurat în 1986
Este cel mai vechi muzeu din Serbia.

Teatrul Național din Belgrad

Teatro-nacional-de-Belgrado

Teatrul Național din Belgrad a fost construit în 1868.
Deoarece scena devenise prea mică, în 1912 au început lucrări majore de renovare sub conducerea arhitectului Josif Bukavac, iar lucrările au fost prelungite până în 1921 din cauza izbucnirii Primului Război Mondial. Cu toate acestea, cele mai ample lucrări de renovare au fost efectuate între 1986 și 1989.

Strada și cartierul Skadarlija

Skadarlija-Belgrado

Skadarlija este o stradă și un cartier care a început să dobândească un caracter boem la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu o atmosferă asemănătoare cu cea din Montmartre din Paris.
Skadarlija este o atracție turistică, unde puteți găsi restaurante renumite și populare, care oferă preparate din bucătăria sârbă, în special carne la grătar însoțită de bere, galerii de artă, magazine de antichități... Puteți asculta muzică țigănească și puteți vedea actori îmbrăcați în costume tradiționale sârbești, care improvizează pe străzi.

Palatul Nou (Novi Dvor)

Palacio-Nuevo-Belgrado

Lucrările de construcție la Palatul Nou au început în 1911 și au continuat timp de trei ani
Clădirea a fost grav avariată în timpul Primului Război Mondial și a trebuit să fie reconstruită în mare măsură pentru a deveni reședință regală.
Din 1953, Palatul Nou a găzduit cele mai înalte organe ale guvernului țării, fiind ocupat cel mai mult timp de biroul președintelui Republicii Serbia.

Biserica Sfântul Marcu (Crkva Svetog Marka)

Iglesia-de-San-Marcos-en-Belgrado

Această biserică ortodoxă, construită între 1931 și 1940, adăpostește un sarcofag care conține moaștele împăratului sârb Ștefan Uroš IV Dušan (1308 - 1355) și cele ale patriarhului ortodox sârb, German al Serbiei (1899-1991).
Biserica Sfântul Marcu are, de asemenea, o colecție importantă de icoane din secolele al XVII-lea și al XIX-lea.

Ghid turistic Belgrad: Ziua 3

Și a treia și ultima zi poate fi petrecută vizitând Templul Sfântului Sava, Palatul Regal și Palatul Alb.

Templul Sfântului Sava (Hram Svetog Save)

Templo-de-San-sava-en-Belgrado

Templul este dedicat Sfântului Sava, considerat fondatorul Bisericii Ortodoxe Sârbe și primul arhiepiscop al acesteia, între 1219 și 1233, și este probabil cea mai mare biserică ortodoxă din Europa și una dintre cele mai mari din lume.
Construcția bisericii a început în 1935, dar a fost întreruptă în 1941 din cauza celui de-al Doilea Război Mondial.
După numeroase probleme birocratice, lucrările de construcție au fost reluate în 1985. În anul 2003 s-au finalizat lucrările la exteriorul bisericii, la interior se lucrează în continuare, iar costurile lucrărilor au fost suportate integral din donații.

Palatul Regal (Kraljevski Dvor)

Palacio-Real-en-Belgrado

Palatul Regal face parte din Complexul Regal, un complex de reședințe regale și spații verzi situate în districtul Dedinje.
Palatul a fost construit la inițiativa regelui Alexandru I al Iugoslaviei între 1924 și 1929.

Palatul Alb (Beli Dvor)

Palacio-Blanco-Belgrado

Palatul Alb face parte din Complexul Regal, un complex de reședințe regale și spații verzi situat în districtul Dedinje.
Palatul Alb, finalizat în 1936, a devenit reședința prințului Paul al Iugoslaviei și a familiei sale.
După cel de-al Doilea Război Mondial, Palatul Alb a devenit reședința lui Josip Broz 'Tito' și, mai târziu, a lui Slobodan Milošević.
După evenimentele din Iugoslavia din 5 octombrie 2000, denumite colocvial și 'revoluția buldozerului', familia regală, care locuia la Londra, a fost invitată să se întoarcă în Iugoslavia, ceea ce au făcut în 2001, Prințul Aleksandar Karađorđević, soția sa Katherine Clairy Batis și cei trei copii ai lor locuiesc acum în complexul regal.
Palatul Alb este deschis publicului în weekend-uri, din aprilie până în noiembrie, pentru a vizita colecțiile sale de artă, care includ picturi de Rembrandt, Paolo Veronese, Antonio Canaletto și Breughel, printre alții.

Cele mai vizualizate pagini