Bratislava în 3 zile Ghid turistic timp de 3 zile la Bratislava

Orașul Bratislava este situat chiar în centrul Europei, aproape de Munții Carpați și înconjurat de fluviul Dunărea. Orașul Bratislava a cunoscut un mare avânt economic și cultural de la separarea Cehoslovaciei în două state. Este un oraș în care părerile despre frumusețea sa sunt foarte polarizate, unii îl iubesc, alții nu. În acest ghid vă vom dezvălui secretele noastre și vă vom spune cât de mult ne-am distrat în 3 zile în Bratislava .

bratislava-en-3-dias

Călătoresc la Bratislava în 3 zile, este posibil?

Este posibil chiar să vizitați orașul în 2 zile sau chiar într-o singură zi, așa cum se întâmplă în cazul în care veniți din Viena. Acest ghid pe care l-am organizat trebuie făcut în 3 zile, dar puteți oricând să vă luați câteva atracții dacă timpul pe care îl veți petrece acolo este mai mic de 3 zile.

Ce să vezi în Bratislava în 3 zile

Când am început să ne planificăm călătoria în Bratislava, părerea altor călători ni s-a părut un pic șocantă, comentarii precum: 'Bratislava nu este deloc frumoasă' sau 'Este doar un oraș în drum spre Viena' sunt câteva dintre comentariile pe care ni le-au făcut alți prieteni călători și pe care le-am citit și noi pe internet. Așadar, misiunea noastră era clară: trebuia să mergem și să vedem cu ochii noștri tot ce ne-au spus și să le dovedim că se înșelau. Așa că am făcut-o, iar aici vă vom arăta în 3 zile tot ce este mai bun din ce este mai bun în Bratislava.

Ghid turistic Bratislava: Ziua 1

O inimă clasică, unică în centrul Europei. În prima zi vă invităm să explorați Bratislava clasică și lucrurile care o fac unică.

Piața principală sau Piața HlavneNamestie

Piața principală face parte din centrul istoric al Bratislavei, fiind un loc de întâlnire obișnuit. Acolo veți fi uimiți de Fântâna Maximilian, construită în 1572 și supranumită și 'Fântâna lui Ronald', o fântână circulară cu un diametru de 9 metri. În centru se află o coloană care susține statuia soldatului Ronald, apărător al drepturilor orașului.

Plaza-princiapal

Tot aici se află și statuia soldatului lui Napoleon, Bratislava fiind caracterizată de nenumărate intervenții artistice, iar această statuie nu face excepție.

Primăria Veche sau StaraRadnica

Ca și Viena și Budapesta, Primăria Veche a Bratislavei condensează aceeași linie de design similară cu cea a acestor orașe.

Stara-Radnica

Are un exterior delicat, compact și elegant. Însoțită de un turn cu ceas și de statui de animale mitice, precum dragoni, lilieci și altele, a căror funcție era de a alunga spiritele rele și de a proteja spațiul.
Un loc pe care cu siguranță nu vreți să îl ratați.

SchöneNáci și alte statui care decorează orașul

Până acum ați vizitat deja statuia Soldatului lui Napoleon din Piața HlavneNamestie
. Dar nu este singurul care locuiește în Bratislava, plimbându-vă prin oraș veți da peste sculptura simpaticului SchöneNaci, care și-a scos pălăria de sus pentru a saluta doamnele la începutul secolului XX.

SchOne-NAci-

O altă sculptură bine cunoscută în oraș este cea a lui Cumil (sau 'Omul la lucru'), care se apleacă dintr-o gură de canal și pe care nu trebuie să ratați să o fotografiați.

Și, în sfârșit, statuia pe care Bratislava i-a dedicat-o celebrului scriitor de basme Hans Christian Andersen, creatorul unor opere precum 'Mica sirenă'.

Man-at-work_estatua

Biserica franciscanilor

Un alt loc încărcat de istorie este mănăstirea și biserica franciscanilor, iar în jurul anului 1250 aceștia au început să construiască actuala biserică, care a fost sfințită în 1297 în prezența regelui Andrei al II-lea, fiind cea mai veche biserică din oraș care a supraviețuit.

De la construirea sa și până în prezent, biserica a suferit numeroase modificări, dintre care doar corul și zidurile circulare, care aparțin stilului gotic al vremii, au rămas în starea lor originală. Ceea ce a fost reconstruit a fost realizat în stil renascentist și baroc.

Atât biserica, cât și mănăstirea au jucat un rol important: aici au fost aleși primari, a fost sediul parlamentului regional, iar în 1526 Ferdinand de Habsburg a fost ales rege al Ungariei.

Palatul Primațial

Palatul Primațial este unul dintre cele mai importante și valoroase palate ale orașului, cu un stil care urmează clasicismul francez, a fost reședința de iarnă a arhiepiscopului de Esztergom, iar regii obișnuiau să stea aici în timpul încoronărilor. Mai târziu, în 1903, a început să fie folosită ca primărie a orașului.

Palacio-Primacial

La primul etaj (deschis publicului) se află o expoziție de tapiserii englezești extraordinare din secolul al XVII-lea, care înfățișează idila dintre Hero și Leander.
Fațada sa păstrează stema arhiepiscopului, iar figurile celor doi îngeri fără aripi ('puttis') susțin literele C și I, care sunt inițialele latine ale motivului Mariei Tereza, Clementia et Iustitia, un motiv pe care arhiepiscopul și l-a însușit.

Ghid turistic Bratislava: Ziua 2

În cea de-a doua zi, vom vizita o parte din istoria Bratislavei sovietice.

Slavín

Slavín este un memorial al celor căzuți la datorie și comemorează eliberarea orașului de către Armata Roșie în aprilie 1945. De asemenea, servește ca cimitir unde sunt îngropați aproximativ 6.845 de soldați sovietici din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Slavin_3_wiki

Monumentul este impresionant, fiind format dintr-un obelisc central înalt de peste 39 de metri, în vârful căruia se află o statuie de 11 metri a unui soldat sovietic purtând un steag. În jurul bazei se află inscripții care consemnează orașele slovace eliberate de Armata Roșie în timpul avansării acesteia spre vest în 1944 și 1945. Un monument care, de asemenea, descrie perfect stilul artistic al monumentelor comemorative de război sovietice.

Piața Libertății sau NámestieSlobody

Piața Libertății a fost inițial un spațiu deschis mare atașat la fostul palat arhiepiscopal de vară și nu a fost renovat decât după cel de-al Doilea Război Mondial.
Astăzi, punctul central al pieței este o fântână gigantică cu cascade numită Union Fountain, unde ne-am oprit pentru o scurtă pauză, fotografii și băuturi răcoritoare. Această piață este un loc minunat pentru a compara vechiul Bratislava cu cel sovietic.

Biserica Albastră

Îndepărtându-ne de orașul vechi, găsim o bijuterie a modernismului: Biserica Albastră, care este, fără îndoială, unul dintre cele mai bune lucruri de văzut în Bratislava. Biserica, pictată în diferite nuanțe de albastru, este opera lui ÖdonLechner, unul dintre cei mai buni arhitecți Art Nouveau din Ungaria, și a fost construită între 1907 și 1908. Ne-a plăcut foarte mult și am făcut multe fotografii cu ea.

Iglesia-Azul

Teatrul Național Slovac

Teatrul Național Slovac a fost construit în 1886 într-un frumos stil renascentist de către Fellner și Helmer. Decorul portalului său include busturi ale unor artiști celebri precum Mozart, Shakespeare, Goethe și alții. Nu puteți rata fântâna în stil grecesc clasic, care îl înfățișează pe Ganymede zburând deasupra lui Zeus sub forma unui vultur.

Teatro-nacional-Eslovaco

Această clădire face parte, fără îndoială, din marele patrimoniu istoric comunist și este situată în orașul vechi, la capătul Pieței Hviezdoslav.
Iar în 2007, cealaltă clădire a teatrului de pe malul Dunării și-a deschis porțile. Lucrările sunt împărțite între cele două clădiri. În acest caz, nu a fost o excursie pentru a merge la teatru, așa cum am mai făcut-o și cu alte ocazii, dar dacă aveți timp liber, să vedeți baletul în acest teatru este maiestuos.

Ghid turistic Bratislava: Ziua 3

În ultima zi, istoria regilor și a zidurilor care înconjoară acest oraș impresionant, care nu este deloc plictisitor.

Poarta lui Mihail

Bratislava a fost unul dintre multele orașe cu ziduri, iar astăzi se mai pot găsi încă vestigii ale acelei epoci: Poarta Sfântului Mihail.

Michaels-Gate

Poarta Sfântului Mihail a fost construită în secolul al XIV-lea și este astăzi singura dintre cele patru porți ale orașului medieval care a supraviețuit. Numele a fost inventat după biserica gotică Sfântul Mihail, care a fost distrusă în secolul al XVI-lea de atacurile turcești. Apoi, între anii 1753 și 1758 a fost adăugat turnul gotic cu statuia Arhanghelului Mihail. Turnul găzduiește Muzeul de arme și fortificații al orașului și oferă o priveliște magnifică asupra orașului.

Catedrala Sfântul Martin

Catedrala a fost sfințită în 1452 și este o clădire gotică clasică, cu o navă centrală largă și două nave laterale, ocupând fostul loc al unei biserici romanice din secolul al XIV-lea. În această catedrală au fost încoronați, în mod tradițional, 11 regi și 8 regine ungurești între 1563 și 1830.

Catedral-de-San-Martin

De remarcat, în interior, altarul capelei Sfânta Ana din secolul al XIV-lea, a cărui secțiune centrală a altarului ornamentat reprezintă Crucificarea; sculptura Sfântului Martin, printre altele.

Strada Úzka

O alee impresionantă care adăpostește rămășițele zidului de incintă care înconjura odinioară orașul. Trebuie să vă pierdeți pe această stradă, să vă plimbați și să-i explorați istoria. Aleea este situată în fața intrării în Catedrala St. Martin.

Castelul Bratislava sau BratislavskýHrad

Înconjurat de Dunăre, Castelul Bratislava domnește pe vârful unui deal, vizibil din toate părțile orașului. Acest castel, care datează din anul 907 î.Hr., aproape complet distrus în 1811, a fost restaurat în 1953 și, în anii comunismului, a fost sediul guvernului cehoslovac din Bratislava și sediul oficial al Parlamentului național slovac.

Castillo-de-Bratislava

În prezent, castelul funcționează ca Muzeu Național Slovac, ca muzeu de istorie: sunt expuse mobilier, ceasuri și ceasuri, obiecte și artefacte tradiționale, printre alte secțiuni ale altor muzee.

Bratislava în 3 zile, mai mult decât un oraș în trecere
Cam atât despre experiența noastră în Bratislava, un oraș unic, care este mai mult decât spun mulți. Sperăm că permisul nostru v-a trezit dorința de a vizita unul dintre cele mai vechi orașe din Europa.

Cele mai vizualizate pagini