Lyon în 3 zile Ghid turistic complet gratuit pentru Lyon Free

Capitala regiunii Auvergne Rhône-Alpes și al treilea cel mai populat oraș din Franța, după Paris și Marsilia. Este străbătută de două râuri, Saône și Rhône, ceea ce îi conferă un farmec aparte, datorită micilor ambarcațiuni de pe cheiurile sale și a promenadelor și teraselor care le înconjoară. Dacă vă gândiți să călătoriți la Lyon, iată un ghid de trei zile cu cele mai importante locuri de vizitat.

lyon-en-3-dias

Ce să vezi în Lyon în 3 zile

Lyon a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO în 1998. Din punct de vedere gastronomic, Lyon este unul dintre cele mai importante orașe din Franța. Dacă sunteți un iubitor de mâncare bună și de vinuri, acesta va fi locul ideal, existând restaurante de toate felurile.

Pentru a vă deplasa, puteți lua metroul sau tramvaiul. Metroul este mai rapid, dar vă veți bucura mai mult de priveliști cu tramvaiul, chiar dacă călătoria este mai lentă.

FREETOUR Cadou pentru Lyon: Începeți călătoria cu un CADOU, un tur gratuit cu un expert local și în limba spaniolă. Complet gratuit. Vă recomand ca în prima zi, dacă aveți posibilitatea, să vă rezervați acest tur pietonal gratuit pentru a cunoaște orașul. Rezervați-vă turul GRATUIT al orașului Lyon aici.

Itinerariu de călătorie la Lyon

Ghid turistic Lyon: Ziua 1

În prima zi puteți face un tur al părții vestice a râului Saône, deși par multe, sunt foarte apropiate una de alta. Puteți începe cu Biserica Saint Paul, urmată de La Maison Thomassin, Muzeul de Filme și Miniaturi, Maison Du Chamarier, Catedrala din Lyon, Bazilica Notre-Dame de Fourvière, Teatrul Galo-Român, până ajungeți la Biserica Saint Georges.

Église de Saint Paul

Una dintre cele mai vechi biserici, construită în jurul anului 549 la inițiativa episcopului orașului, a suferit numeroase modificări și extinderi de-a lungul secolelor.

Eglise_St-Paul_Lyon

La Maison Thomassin

Una dintre cele mai vechi case, ale cărei origini datează din 1298, fațada a fost complet renovată în 1493 în cel mai pur stil gotic, la inițiativa lui Claude Thomassin, iar ulterior a fost restaurată de mai multe ori.

Maison_Thomassin_Lyon

Filme & Muzeul de miniaturi

Fondat de către dulgherul și decoratorul de interior Dan Ohlmann, este un muzeu privat găzduit în clădirea istorică a fostei 'Case a avocaților' în stil renascentist, datând din secolul al XVI-lea.
Muzeul adăpostește două colecții permanente, una dedicată artei miniaturii și cealaltă tehnicilor de efecte speciale folosite la filmări.

Catedrala din Lyon

În interior, există un ceas astronomic situat în brațul stâng al transeptului, lângă capela Sfântului Ioan Evanghelistul. În Duminica Floriilor din 2013, ceasul a fost grav deteriorat de un bărbat de 28 de ani care l-a lovit cu o bară de fier înainte ca martorii să intervină pentru a-l opri, justificându-și gestul prin faptul că ceasul îi împiedica pe credincioși să se concentreze la rugăciunile lor.
Ultima restaurare a fațadelor a fost finalizată în octombrie 2011, iar între 2012 și 2017 au fost restaurate corul, transeptul și o parte din naos, în timp ce mobilierul a fost modernizat, au fost instalate noi vitralii în ferestrele înalte ale transeptului, iar designerul Andrée Putman a proiectat noi corpuri de iluminat.
A fost adăugat pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 1988.

Cathedrale_Saint_Jean_Lyon

Bazilica Notre-Dame de Fourvière

Situată pe dealul Fourvière, bazilica oferă o priveliște impresionantă asupra întregului oraș și a împrejurimilor sale.
A fost construită între 1872 și 1896, după proiectul arhitectului lyonez Pierre-Marie Bossan, care s-a ocupat și de lucrările de construcție până la moartea sa, la mijlocul anului 1888, discipolul său Louis Sainte-Marie-Perrin fiind responsabil de atunci încolo. Cu toate acestea, decorarea interioară a bisericii a fost finalizată abia după cel de-al Doilea Război Mondial.
Pe esplanada din fața bazilicii, o statuie de bronz a sculptoriței Elisabeth Cibot, ridicată la 4 octombrie 2011, comemorează vizita Papei Ioan Paul al II-lea în 1986.
A fost adăugat pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 1988.

Basilica_of_Notre-Dame_de_Fourviere_Lyon

Teatrul gallo-roman

Data exactă a construcției teatrului gallo-roman de pe dealul Fourvière, unde romanii au fondat colonia cunoscută sub numele de Lugdunum, actualul Lyon, este incertă. În timp ce arheologul Amable Audin o plasează în jurul anilor 16, 15 și 14 î.Hr., colegul său Pierre Wuilleumier o plasează în a doua jumătate a secolului I, în timpul împăratului Nero.

Teatro-Galo-Romano-Lyon

În perioada de maximă splendoare și după mai multe extinderi, se crede că putea găzdui până la 10.000 de spectatori.
Din 1946, teatrul a redevenit un loc de desfășurare a spectacolelor găzduite în fiecare vară de festivalul multicultural Nights Fourvière.
Din 1998, se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Église de Saint Georges

Actuala clădire neogotică a fost construită în secolul al XIX-lea, după proiectul arhitectului Pierre Bossan, dar în secolul al VI-lea exista deja o biserică pe locul unde se află actuala biserică Saint Georges.

eglise_Saint-Georges_Lyon

Ghid turistic pentru Lyon: Ziua 2

În cea de-a doua zi puteți vizita cele mai importante monumente dintre râurile Saône și Rhone, începând cu Biserica Notre-Dame Saint Vincent, urmată de Muzeul de Arte Frumoase d, Hôtel de Ville de Lyon, Opera Națională din Lyon, Chapelle de la Trinité, Biserica Saint-Nizier, Célestins, Teatrul din Lyon, Grand Hôtel-Dieu, Place Bellecour, Paroisse Catholique Saint Martin d'Ainay.

Muzeul de Arte Frumoase din Lyon

Fondat în 1801, muzeul are șaptezeci de săli pe o suprafață de 14.500 m2 și găzduiește colecții de pictură, sculptură, antichități (egiptene, grecești, romane, etrusce și est-europene), obiecte de artă, monede și medalii.
Ocupă un palat care a fost inițial o mănăstire. O mențiune specială trebuie făcută pentru claustrul și grădinile sale de 1.200 m2, care au fost reproiectate de arhitecții René Dardel și Abraham Hirsch în 1884 pentru a le da aspectul actual.

Musee_des_Beaux-Arts_de_Lyon

Hôtel de Ville de Lyon (Primăria)

Noua primărie, distrusă parțial de un incendiu în 1674, a fost reconstruită între 1701 și 1703 și proiectată de arhitectul parizian Jules Hardouin-Mansart, considerat cea mai reprezentativă figură a arhitecturii baroce din Franța, și de elevul său Robert de Cotte.

Hotel-Ville-du-Lyon

În 1792, în timpul Revoluției Franceze, clădirea a fost avariată, iar relieful lui Ludovic al XIV-lea călare, situat într-o poziție centrală în partea superioară a fațadei, a fost îndepărtat și înlocuit în 1827 cu un alt Henric al IV-lea, în aceeași poziție, realizat de sculptorul Jean-François Legendre-Héral.

Opera Națională din Lyon

Primul teatru a fost construit în secolul al XVIII-lea. Interiorul teatrului a fost complet golit și au rămas doar fațadele. Suprafața noului teatru este de 14.800 m2, repartizată pe 18 etaje, dintre care cinci sunt subterane și cinci sunt situate în coronamentul semicilindric care încoronează clădirea.
Noua Operă din Lyon a fost inaugurată în mai 1993.

National-Opera-Lyon

Chapelle de la Trinité

Capela Liceului Ampère (un colegiu încredințat iezuiților din 1565) este una dintre cele mai frumoase bijuterii ale arhitecturii baroce.
Colegiul iezuit a construit capela Sfintei Treimi din 1617, după planurile fratelui și arhitectului Etienne Martellange, și a fost sfințită în 1622.
Acesta găzduiește Festivalul de muzică barocă și Concerts de la Chapelle.

În 2012, în capelă a fost amplasată o placă de comemorare a celei de-a 210-a aniversări a primei Republici Italiene, proclamată la 26 ianuarie 1802 în prezența lui Napoleon Bonaparte și a 500 de deputați italieni.

Biserica Saint-Nizier

Eglise_Saint-Nizier_Lyon

Actuala biserică gotică flamboaiantă din Saint-Nizier a fost începută în jurul anului 1306, când Louis de Villars era arhiepiscop al orașului, și din cauza războaielor și a epidemiilor a fost terminată abia în 1590, cu un singur clopotniță gotică pură, încoronată de o frumoasă turlă de cărămidă roșie.
În secolele al XVI-lea și al XVIII-lea, jefuitorii au furat relicve, statui și opere de artă valoroase, iar în timpul Revoluției Franceze, clădirea a fost grav avariată înainte de a fi folosită ca depozit de făină.
Între 1854 și 1856, clopotnița sudică a fost construită în stil neogotic, încununată de o turlă albă din piatră perforată, proiectată de arhitectul Claude-Anthelme Benoit.

Célestins, Teatrul din Lyon

Numit după mănăstirea și biserica des Celestins, care a ocupat acest loc între 1407 și 1779.
În 1871, un incendiu a distrus complet primul teatru, care devenise învechit și prea mic.
Actuala clădire a fost inaugurată în 1877, după ce reconstrucția a ars în 1880.

Theatre-des-Celestins

Grand Hôtel-Dieu

Hôtel-Dieu a fost până în octombrie 2010 un spital universitar, ale cărui origini datează din secolul al XII-lea, prima clădire fiind formată dintr-un pridvor și o mică biserică deschisă pentru cei nevoiași, Martin Conras, primul medic angajat în 1454.
Municipalitatea a cumpărat clădirea în 1478 pentru a o reconstrui mult mai mare, pentru a face față creșterii populației; lucrările au fost finalizate în 1493.

Noul Hôtel-Dieu s-a deschis pentru public la 27 aprilie 2018, transformat în Musée des Hospices Civiles, un hotel de lux cu 140 de camere a cărui intrare se face prin cupola centrală, parterul fiind destinat magazinelor, barurilor și restaurantelor și unui centru de convenții.

Place Bellecour

Această piață dreptunghiulară de 306 x 206 m, cunoscută sub numele de Bellecour încă din 1850 și remodelată ultima dată între 2010 și 2013, este a treia cea mai mare piață din Franța și este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Lyon_Place_Bellecour

Paroisse Catholique Saint Martin d'Ainay

Sursele documentare din secolul al IX-lea menționează deja existența unei biserici dedicate Sfântului Martin și Mariei, la confluența râurilor Rhône și Saône.
La sfârșitul secolului al XI-lea, a devenit o abație care s-a dezvoltat rapid și s-a bucurat de prosperitate economică datorită achiziționării de terenuri, atingând splendoarea maximă în secolul al XVI-lea, dar din acel moment bunurile abației au scăzut, până când în secolul al XVIII-lea au fost reduse doar la biserica Saint Martin.
După Revoluție, timp în care a fost folosită ca depozit de furaje, biserica era în stare foarte proastă și nu a fost redeschisă pentru cult până în 1802, iar în jurul anului 1830 s-a decis restaurarea ei.

Lyon Travel Guide: Ziua 3

În ultima zi puteți face o excursie, cel mai bun mod de a face acest lucru ar fi să închiriați o mașină, deoarece aceste situri sunt mai îndepărtate unul de celălalt. Puteți începe prin a vizita Ile Barbe, apoi Passerelle de la Paix, urmată de Turnul de oxigen, Chapelle Expiatoire - 'La Croix Glorieuse', Mémorial National Prison de Montluc și, în cele din urmă, Muzeul Lumière. Dacă este prea mult de făcut în ultima zi, vizitați cel puțin două dintre ele, oricare dintre ele merită văzute.

Insula Barbe

Insula Barbe, numită după latinescul insula barbara, 'insula sălbatică', se află în mijlocul râului Saône.

Ile_Barbe_-_Lyon

În secolul al V-lea, a fost fondată o abație, prima instituție monahală din regiune, din care a rămas doar biserica romanică Notre-Dame.
Numai partea de nord a insulei (aproximativ jumătate din insulă), care include foste case private și câteva rămășițe de clădiri religioase, poate fi vizitată.

Passerelle de la Paix

Construită între 2012 și 2013, a fost deschisă publicului la 17 martie 2014.
Pasarela este formată din două piste la niveluri diferite, una superioară pentru pietoni și bicicliști și una inferioară exclusiv pentru pietoni; în partea centrală, cele două piste se unesc pentru a forma un belvedere cu bănci.

Passerelle_de_la_Paix_lyon

Turnul Oxigenului (La Tour Oxygène)

Situat pe bulevardul Vivier-Merle nr. 10-12 din Lyon.
găzduiește Centrul de afaceri Lyon (World Trade Center), un centru comercial și de dezvoltare internațională care oferă servicii de afaceri, precum și magazine și întreprinderi.

Lyon_tour_oxygene

La Chapelle Expiatoire - 'La Croix Glorieuse'

Această capelă în stil neobizantin a fost construită între 1898 și 1901.
În interior se află o criptă numită 'cripta Brotteaux', făcând aluzie la câmpia Brotteaux, la acea vreme o zonă mlăștinoasă de pe malul stâng al Ronului, unde aproximativ 2.000 de lionezi au fost executați și îngropați în gropi comune în timpul dictaturii Comitetului Central de Salvare Publică creat în aprilie 1793 de către membrii Convenției Revoluționare Franceze, Maximilien Robespierre și Georges-Jacques Danton.

Mémorial National Prison de Montluc

Construită în 1921, în urma armistițiului din 22 iunie 1940 semnat de autoritățile germane ale celui de-al Treilea Reich și de reprezentanții guvernului francez al mareșalului Pétain, în noiembrie 1942, germanii au rechiziționat închisoarea și au plasat-o sub controlul lor exclusiv, A devenit un centru de interogare și de internare pentru membrii Rezistenței și pentru victimele persecuțiilor rasiale, înainte de a fi transferat în lagărul de la Drancy, în comuna cu același nume, și de a fi deportat ulterior în lagărul polonez de exterminare de la Auschwitz.

Memorial-National-Prison-de-Montluc_lyon

Se estimează că peste 15.000 de persoane au fost încarcerate la Montluc și că peste 900 dintre ele au fost executate în aceeași închisoare.
La 24 august 1944, prizonierii de atunci au fost eliberați, în parte datorită intervenției Rezistenței și în parte datorită evadării gardienilor închisorii în vederea apropierii eliberării orașului Lyon, care a avut loc în cele din urmă la 3 septembrie.
În 1947 a devenit din nou închisoare civilă, iar în cele din urmă a fost închisă în 1997.
Memorialul închisorii Montluc a fost deschis pentru public în 2010 și găzduiește o expoziție de artefacte și mărturii din perioada ocupației naziste a Franței în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1940-1944).

Muzeul Lumière

Situat în Villa Lumière, un conac Art Nouveau proiectat de arhitecții Paul Boucher și Charles-Joseph Alex și construit în 1899 la inițiativa fotografului și antreprenorului francez Antoine Lumière, tatăl fraților Auguste și Louis Lumière, cunoscuți pentru rolul lor important în istoria cinematografiei și a fotografiei.
Orașul l-a achiziționat în 1975.

Musee-Lumiere_Lyon

Cele mai vizualizate pagini