Úbeda și Baeza în 3 zile

Aceste două orașe din Jaén au fost declarate situri ale patrimoniului mondial. Úbeda și Baeza sunt, de asemenea, cunoscute ca orașele Renașterii andaluze, datorită faptului că majoritatea monumentelor lor sunt în stil renascentist. Culturile anterioare, cum ar fi cea evreiască, romană și arabă, sunt, de asemenea, predominante.
Sunt două orașe care merită văzute, iar dacă vă gândiți să le vizitați, vă putem ajuta cu acest ghid Úbeda și Baeza în 3 zile, în care puteți vedea cele mai importante monumente din ambele orașe în doar un weekend sau un weekend prelungit.

ubeda-y-baeza-en-3-dias

Ce să vezi în Úbeda și Baeza în 3 zile?

Ambele orașe pot fi văzute foarte bine într-un weekend. Prima și a doua zi vor fi dedicate vizitării orașului Úbeda, iar cea de-a treia zi va fi dedicată orașului Baeza. Ambele orașe se află la o distanță de aproximativ 10 kilometri unul de celălalt, astfel încât deplasarea de la unul la celălalt este foarte ușoară și rapidă.
Vă recomandăm să alegeți Úbeda ca bază pentru acest weekend, deoarece acolo sunt mai multe lucruri de interes turistic de văzut și există o gamă mai largă de hoteluri.

Itinerariu

Ghid Úbeda și Baeza: Ziua 1

Prima zi o vom petrece în orașul Úbeda, unde vom vedea cele mai importante biserici, precum și importantele sale palate, Sinagoga și, bineînțeles, Zidul orașului, unele dintre părțile care mai sunt încă în picioare, cum ar fi Turnul cu Ceas sau Poarta Losal. Și avem și un cadou pentru tine

. Cel mai bun mod de a începe această excursie la Úbeda este să faci un TUR cu un ghid expert în centrul istoric al orașului. Și dacă acest TURNEU este GRATUIT, cu atât mai bine. Puteți rezerva GRATUIT turul dumneavoastră GRATUIT pentru orașul Úbeda. TURUL GRATUIT al ÚBEDA Aici.

Hospital De Santiago

Ubeda-Hospital-De-Santiago

Această clădire a fost folosită ca spital, biserică, panteon și palat și a fost construită între 1562 și 1575 la inițiativa lui Diego de los Cobos Molina, episcop de Jaén între 1560 și 1565.
Fațada principală a clădirii, care dă spre strada Obispo Cobos, este încadrată de două turnuri, dintre care unul este încoronat de o cupolă cu ceramică smălțuită colorată
În interior, se remarcă marea curte centrală cu porticuri, cu o magnifică scară în stil imperial pe una dintre laturi, și capela din spate.
Din 1975, când a fost construit Spitalul Regional San Juan de la Cruz, clădirea nu mai are o funcție spitalicească, ci una culturală, găzduind un centru de conferințe și expoziții, biblioteca municipală și planetariul asociației astronomice Quarks.

Iglesia De San Isidoro

Construită peste o clădire veche din perioada dominației musulmane, această biserică cu plan în cruce latină acoperită cu o boltă în formă de butoi, construită între secolele al XVI-lea și al XVII-lea sub conducerea lui Alonso Barba, se remarcă în special prin fațadele sale gotice flamboaiante; interiorul său este în stil renascentist.

Biserica Sfânta Treime

Iglesia-de-la-Santisima-Trinidad-UBEDA

Este unul dintre puținele exemple de arhitectură barocă andaluză din oraș. Construit de către trinitarienii Redentori Desculți la scurt timp după recucerirea orașului de către regele Ferdinand al III-lea al Castiliei, de-a lungul anilor a suferit modificări și reconstrucții, ultima dintre ele în 1727.
Accesul la biserică se face prin două porți mari cu decor baroc, una cu o scară pe fațada de vest și cealaltă cu o rampă mare pe fațada de sud. Aceste porți, împreună cu turnul format din patru corpuri, dintre care trei sunt dreptunghiulare în partea inferioară și unul octogonal în partea superioară, cu o turlă, sunt cele mai caracteristice elemente exterioare ale bisericii.
Interiorul are un plan dreptunghiular împărțit în trei naosuri separate de coloane corintice, iar bolțile sunt decorate cu motive vegetale pe tencuială.

Fațada palatului Caballerizo Ortega

Palacio-del-Caballerizo-Ortega

Din palatul construit în secolul al XVI-lea, la inițiativa lui Cristóbal de Ortega y Ortega Salido, astăzi se mai păstrează doar arcul semicircular al ușii care dădea acces la palat, deasupra căruia, într-un medalion, se poate vedea o stemă heraldică deținută de doi locatari.

Centrul de interpretare a măslinelor și a uleiului

Situat din 2013 într-o clădire din secolul al XVII-lea, cunoscută sub numele de Casa de la Tercia, deoarece a fost locul unde se colectau zeciuielile regale, o parte plătită de biserică Coroanei Castiliei pentru zeciuielile stabilite în primul sfert al secolului al XIII-lea.
Cele 1200 m² de spații ale sale găzduiesc săli de expoziție și de conferințe, săli de clasă pentru gătit, o zonă dedicată copiilor și un magazin pentru a le prezenta vizitatorilor plantația de măslini și uleiul de măsline.

Palacio Don Luis de la Cueva

Palatul construit între secolele XV și XVII și cunoscut sub numele popular de Casa del Jodeño, între martie 2005 și decembrie 2006, a fost supus unei renovări amănunțite pe o suprafață de 1850 m² pentru a-l transforma într-un centru municipal multifuncțional.

Zidul

Ubeda_Muralla_torre_y_Portico_del_Santo_Cristo

Originile sale datează aproape sigur de la sfârșitul secolului al IX-lea, când orașul a fost fondat de Abd al-Rahman al II-lea, emir de Cordoba între 822 și 852.
Zidul maur a fost parțial demolat după ce a fost atacat de trupele lui Alfonso al VIII-lea al Castiliei în capturarea orașului între 1193 și 1194, deși a fost reconstruit între 1214 și 1224 după ce Almohadele au recucerit orașul.
După cucerirea definitivă a orașului de către creștini în 1234, zidul a fost întărit, având în vedere rolul de frontieră al orașului.
La sfârșitul Reconquistei, incinta fortificată și-a pierdut funcția militară inițială și a început să se deterioreze: în timpul domniei Regilor Catolici, fortăreața arabă a fost demolată, în 1810, în timpul Războiului de Independență, a fost grav avariată și nu a mai putut fi reparată, iar vestigiile care mai erau în picioare au dispărut treptat ca urmare a dezvoltării urbane, mai ales când incinta interioară a fost amenajată pentru traficul rutier în secolul XX.
În perioada sa de glorie, zidul înconjura o suprafață de aproape 40 de hectare și aproape sigur avea mai mult de 10 porți și 38 de turnuri de apărare.

Cele mai bine conservate părți ale zidului sunt următoarele:
Secțiunile cunoscute ca: , zidul Cava și zidul San Millán .
Turnul cu Ceas , inițial un turn care apăra dispăruta Poartă Toledo, care în a doua jumătate a secolului al XVI-lea a fost adaptat pentru a adăposti un ceas și un clopot.
Torreón del Portillo del Santo Cristo sau turnul de los Caballeros, de formă pătrată, a fost construit între secolele XIV și XV; la începutul anului 2011 au fost finalizate lucrările de restaurare, în valoare de 450.000 de euro, efectuate de consiliul municipal, pentru a-l adapta ca centru de interpretare a incintei fortificate.
Poarta Granada , numită astfel deoarece era ieșirea din incinta fortificată către vechiul drum regal spre Granada. Se spune că regina Isabella I a Castiliei a părăsit orașul prin această poartă în drum spre cucerirea orașului Baza, după ce și-a petrecut noaptea în Mănăstirea Santa Clara.
Puerta del Losal , în stil mudejar, care datează din secolul al XVI-lea, este cea mai monumentală dintre porțile păstrate.

Sinagoga Del Agua

Sinagoga-Del-Agua-en-Ubeda

În 2007, s-a planificat transformarea unor case vechi din Calle Roque Rojas nr. 2 din Úbeda într-o clădire pentru parcări, spații comerciale și apartamente, însă, după ce au fost descoperite diverse elemente cu valoare arheologică, s-a renunțat la ele, în timpul lucrărilor de demolare a caselor existente, a renunțat la intenția sa inițială și a început lucrările de recuperare 'a ceea ce părea a fi o sinagogă medievală', împărțită în șapte încăperi și cu multe detalii perfect conservate, până la 27 februarie 2010, când Sinagoga del Agua a fost deschisă publicului.
Sinagoga de Apă este un spațiu privat și poate fi vizitată doar de grupuri mici, însoțite de un interpret autorizat de patrimoniu.

Biserica San Pablo

Iglesia-de-San-Pablo-Ubeda

Începuturile templului datează probabil din secolul al V-lea, iar consiliul orașului și nobilii s-au întâlnit aici până în secolul al XV-lea.
Deosebit de remarcabilă este ușa de sud, care dă spre Plaza Primero de Mayo, în stil gotic elisabetan.
Interiorul său are un plan cu trei nave și o absidă poligonală cu boltă cu nervuri, în stil gotic târziu.
Are o grilă frumoasă atribuită lui Juan Álvarez de Molina, deși nu există niciun document justificativ.

Ghid Úbeda și Baeza: Ziua 2

Și această a doua zi va fi dedicată continuării încântării cu frumosul oraș Úbeda, mai sunt câteva palate de văzut, precum și muzee importante.

Cele mai interesante palate din Úbeda

Palatul Anguís de Medinilla

Palacio-de-Anguis-de-Medinilla-Ubeda

Conac cu două etaje în stil renascentist, din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, cu o suprafață totală construită de peste 2500 m², cu o curte centrală cu o galerie dublă, în jurul căreia sunt distribuite camerele. Parterul și curtea din spate sunt deschise pentru vizitatori.

Palacio Vela de los Cobos

Ubeda_Palacio_Vela_de_los_Cobos

Acest palat în stil renascentist de peste 2000 m² a fost construit între 1551 și 1563.
Palatul găzduiește una dintre cele mai importante biblioteci din întreaga provincie, cu 12.000 de volume, multe dintre ele datând din secolul al XVI-lea.
O vizită în interiorul palatului este esențială pentru a vă bucura de colecțiile sale de opere de artă, de biblioteca sa, de spectaculosul salon francez, de sala de mese de gală și de alte încăperi, într-un tur care durează puțin peste o jumătate de oră.

Palatul Marqués de Contadero sau Palatul Gutiérrez

Construit în ultimul sfert al secolului al XVIII-lea și găzduiește biroul de turism al Junta din Úbeda.
Fațada se remarcă prin ușa de intrare formată dintr-un arc semicircular susținut de coloane simple așezate pe piedestaluri, deasupra se află un balcon continuu cu un fronton divizat de un blazon central, iar deasupra acestuia, o fereastră de tip bovindou cu trei arcade foarte joase.

Palatul Juan Vázquez de Molina sau de las Cadenas

Construit între 1540 și 1560, pentru a fi reședința sa privată după moartea proprietarului său fără urmași, a fost remodelat și adaptat ca mănăstire pentru mamele dominicane.
În prezent, din 1850, este sediul primăriei orașului, la care se accede din piața cunoscută sub numele de Plaza del Ayuntamiento, care ocupă locul ocupat anterior de livada palatului.

Palacio del Deán Ortega

Palacio-del-Dean-Ortega-en-Ubeda

În stil renascentist și cu un plan practic dreptunghiular, la fel ca majoritatea caselor și palatelor domnești ale vremii din oraș, este distribuit în jurul unei curți centrale cu un portic cu două etaje.
A fost construit în secolul al XVI-lea. Doar curtea sa interioară magnifică poate fi vizitată.

Palatul marchizului de Mancera

Palacio_del_Marqués_de_Mancera_ubeda

Construit spre sfârșitul secolului al XVI-lea, interiorul palatului este structurat în jurul unei curți cu două etaje.
La un capăt al fațadei principale, cu fața spre Plaza Vázquez de Molina, se află un turn împărțit în patru secțiuni, dintre care ultima este un belvedere; elementele decorative sculpturale sunt centrate în jurul deschiderilor.

Casa Museo Arte Andalusí

Este o casă nobiliară structurată în jurul unei curți centrale, datând de la sfârșitul secolului al XV-lea, care adăpostește o importantă colecție de piese de ceramică, fier forjat, uși antice, tavane cu casete etc., aparținând culturii arabe, evreiești și creștine.

Bazilica Santa María de los Reales Alcázares

Basilica-de-Santa-Maria-de-los-Reales-Alcazares-Ubeda

Aceasta este principala biserică din oraș și a treia din dieceza de Jaén.
Construcția sa a început după cucerirea orașului în 1234 de către Ferdinand al III-lea de Castilia, transformând moscheea principală pentru a o adapta la cultul catolic
Aproape toate capelele interioare și clopotnița gotică târzie construită peste vechea curte a moscheii datează de la sfârșitul secolului al XV-lea până la începutul secolului al XVIII-lea, iar fațada nordică în stil renascentist datează din prima jumătate a secolului al XVII-lea.
Ca urmare a pagubelor grave și a jafurilor suferite în timpul Războiului Civil, în urma cărora au dispărut stâlpii corului, aproape toate bijuteriile și picturile care îl decorau, precum și arhiva.
Biserica a fost închisă pentru public din 1983 din cauza stării de ruină și abandon, până în 2011, când a fost redeschisă după un lung și controversat proces de restaurare în care Junta de Andalucía a investit aproape șapte milioane de euro.

Casa de las Torres

Casa_de_las_Torres_ubeda

Înregistrată în Registrul spaniol al bunurilor de interes cultural din 30 iunie 1921.
Construcția sa datează din jurul anului 1544 și este prima clădire mare de palat din oraș în secolul al XVI-lea.
Fațada se remarcă prin fațada platerescă, împărțită în trei secțiuni și flancată de două turnuri care îi conferă aspectul unei fortărețe.
În interior, există o curte pătrată armonioasă, înconjurată de o galerie dublă cu arcade semicirculare susținute de coloane subțiri.
Din 1943 este sediul Școlii de Arte și Meserii, în prezent Școala de Artă din Úbeda.

Ghid pentru Úbeda și Baeza: Ziua 3

Ultima zi va fi dedicată orașului înfrățit Baeza. Celălalt oraș care face parte din patrimoniul mondial și care completează acest traseu fantastic.

Plaza del Pópulo

Plaza-del-Populo-y-fuente-de-los-leones-Baeza

Prezidând piața, se află fântâna numită fântâna leilor , conform legendei, statuia care încoronează fântâna este statuia funerară a prințesei Himilce, căsătorită cu generalul cartaginez Hannibal Barca, și care, la moartea sa, a fost înmormântată în orașul ibero-roman Cástulo, în apropiere de actualul Linares, la aproximativ 20 km de Baeza; experții în sculptură iberică se îndoiesc că aceasta este într-adevăr originea statuii.
În jurul pieței descoperim două clădiri renascentiste, vechea măcelărie (acum sediul tribunalelor) și audiența civilă și notarii publici (acum Oficiul de Turism), precum și arcul lui Villalar, construit pentru a comemora bătălia care a avut loc la Villalar (Valladolid) la 23 aprilie 1521, în care trupele lui Carol I al Spaniei au triumfat împotriva comunarilor din Castilia.

Vechea Universitate

Baeza_-_Antigua_Universidad

Predecesorul Universității din Baeza a fost colegiul situat într-o casă nobiliară care a aparținut familiei Acuña, fondat în 1538, unde la început se predau cursuri de citire și scriere și se țineau cursuri de doctrină creștină. Astăzi găzduiește muzeul orașului.
Din punct de vedere arhitectural, se remarcă ușa de intrare cu un arc semicircular decorat cu un medalion sculptat din secolul al XVIII-lea reprezentând Sfânta Treime și curtea cu două arcade.
Puteți vizita aula magna și sala de clasă în care faimosul poet sevillian Antonio Machado Ruiz a predat gramatica franceză între 1912 și 1919.

Palatul Jabalquinto

palacio-de-jabalquinto-baeza

Acest palat a fost construit la sfârșitul secolului al XV-lea.
Din punct de vedere arhitectural, palatul se remarcă în special prin fațada peronată în stil gotic elisabetan cu patru ferestre la etajul întâi, încadrate între două machone circulare și galeria coroanei, prin curtea interioară în stil renascentist cu o galerie dublă și prin scara barocă.
În prezent, este unul dintre sediile Universității Internaționale din Andaluzia.

Muzeul din Baeza

Muzeul ocupă parterul primei clădiri care a găzduit universitatea orașului, fondată în 1538, într-o veche casă nobiliară.
După ce universitatea s-a mutat, clădirea a continuat să fie folosită în scopuri școlare timp de câțiva ani, înainte de a fi transformată ulterior în locuințe.
Muzeul, organizat în două săli, prezintă ceramică, obiecte funerare, candelabre, cufere și alte obiecte de uz casnic din diferite perioade istorice din zonă, de la primele așezări din epoca bronzului, trecând prin perioada romană, perioada medievală și până în prezent.

Catedrala din Baeza

Catedral-de-Baeza

După recucerirea definitivă a orașului de către Ferdinand al III-lea al Castiliei, moscheea orașului, cu puține modificări ale structurii sale, este consacrată ca templu pentru cultul catolic.
La capătul de nord-vest se află cel mai vechi element al clădirii, turnul său pătrat de origine musulmană din secolul al XI-lea, reformat în timp.
În anul 1529 a început transformarea sa într-o catedrală gotică cu trei nave acoperite cu bolți cu nervuri, din această perioadă se mai păstrează ușa iertării, rozeta de deasupra ușii lunii și ușa care acum este zidită, dar din care se văd bolta și turnul.
În exteriorul catedralei, în Plaza de Santa María, fântâna în stil renascentist cu același nume, care datează din 1564, este opera arhitectului Ginés Martín de Aranda din Baeza.

Centro de Interpretación Puerta de Úbeda

Puerta_de_ubeda-en-Baeza

Situat într-un turn magnific din secolul al XII-lea, care apăra poarta Úbeda de ziduri, găzduiește în prezent Centro de Interpretación de la Baeza medieval (Centrul de interpretare a Baeza medievală).

Cele mai vizualizate pagini